Vilken är Europas högsta bergskedja? Alperna? Fel.

 

Det är Kaukasus som markerar gräns mellan Georgien och Ryssland.

Den högsta toppen – Elbrus – ligger i Ryssland men den nästa högsta – Shkara i Georgien – med sina 5193 meter slår Mont Blanc med nära 400 meter! De här dramatiska bergen med sina skrämmande serpentinvägar och isolerade vinterbyar är legendernas hemvist. I den grekiska mytologin var de en av grundpelarna som höll världen uppe. Och det var här Zeus band Prometheus för att örnarna skulle äta hans lever.

Idag är Kaukasus en plats som klättrare, vandrare och skidåkare besöker i allt större antal för att uppleva äventyret.

 

 

 

Georgien kallas inte Georgien.

 

I alla fall inte av georgierna själva. De kallar sitt land Sakartvelo. Ursprunget till det utländska namnet på landet går tillbaka till korsriddartiden då dessa passerade söder om det då perserockuperade landet och kallade dess invånare för ”Gurjer”. Som kristna avhöll georgierna helgonet St Göran (St George), och därför gav korsriddarna landet namnet Georgien.

Idag är det ingen tvekan om kopplingen till St Göran. På stora torget i huvudstaden Tblisi står en stor staty av St Göran och draken och Georgiens flagga med fyra röda kors på vit bakgrund syns överallt.

 

 

 

 

 

 

Tungvrickare

 

Georgiska låter inte som något annat språk. Det tillhör sin egen ursprungliga språkgrupp. Det innehåller unika ljud och vissa bokstäver uttalas nästan nere i halsen med plötsliga ljudutstötningar.

Georgiskan har också 33 egna bokstäver som baseras på gamla  Arameiska språk (Mellanöstern) från Jesu tid. För ett otränat öga ser bokstäverna helt lika ut, men de otaliga teatraliska snirklarna och sirligheten passar väldigt bra till ett land med så många dramatiska drag.

OM GEORGIA

© 2013 by Georgian wine club Marani